Egyedi weboldalkészítés felsőfokon!
Kérdése van? Segítünk!
Reelweb ügyfélszolgálat

Tíz hasznos tipp webfejlesztőknek

A reelweb csapata már több mint 12 éve teljesíti a Szombathely, Pápa, Győr, Tatabánya, Budapest, Székesfehérvár és Debrecen településeken, illetve ezek környékén felmerülő igényeket. A hosszú évek alatt kitapasztaltuk, hogyan lehet a leghatékonyabb munkával a legjobb eredményeket elérni. Cikkünkkel segítséget szeretnénk nyújtani mindazoknak, akik kezdőként vagy tapasztalatlan programozóként űzik az ipart. De vannak olyan tippek is, amelyek hasznosak lehetnek a szakmában régi motorosnak számító kollégáknak is.

2015-02-03
Tíz hasznos tipp webfejlesztőknek

1. Vállaljon felelősséget

A jó webprogramozónak felelősséget kell vállalnia az általa elvégzett munkáért. Mindenkor vállalnia kell, hogy az általa fejlesztett modulok teljesek és hibamentesek. Ha mégis elkerüli egy hiba a figyelmét, akkor azt természetesen garanciális gyors munkával szó nélkül javítania kell.

2. Képezze önmagát

Fontos, hogy saját maga irányítsa karrierjét, és gondoskodjon arról, hogy bármilyen szakmabeli feladat elvégzéséhez piacképes legyen. Ehhez folyamatosan képeznie kell magát szakmabeli könyvek, illetve fórumok olvasásával. Ha vannak tapasztalt és általa is elismert kollégái, bátran kérje ki azok véleményét az aktuális trendekről és programozási szokásokról.

3. Ne legyen lusta javítani

Egy jó webfejlesztő nem ijed meg a kihívásoktól, bátran vállalja a rábízott feladatokat, és büszke arra, amit csinál. Ha a projekt közben nem elégedett a kód hatékonyságával vagy a grafika szerkezetével, akkor nem lehet úgy hagyni, mondván, hogy működik, majd ha lesz időm, kijavítom. Nem lesz! Az ilyen problémákat a megfogalmazódás pillanatában ki kell irtani. Ha ez elmarad, akkor a weboldal ezen pontjai mindvégig kísérteni fogják, ha karbantartásra kerül a sor.

Tíz hasznos tipp webfejlesztőknek

4. Tudnia kell nemet mondani

Ne legyen munkaéhes. Minden megrendelés előtt fel kell mérnie, hogy van-e megfelelő kapacitása és ideje a feladat elvégzéséhez. Ha nincs, akkor inkább ne is vállalja a megbízást, vagy próbáljon meg tágabb határidőt kérni. Nagyon fontos, hogy ha a helyzet úgy kívánja, akkor tudjon nemet mondani.

5. Formázott és áttekinthető kódot írjon

A weboldalak szerveroldali kódja nem elérhető a felhasználók számára, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell „szépnek” lennie. Fontos az átlátható és hordozható kódok készítése, amelyek későbbi projektekben is könnyedén felhasználhatóak, és jelentősen megrövidíthetik a hasonló feladatok kódolási idejét. Használjon értelmes változóneveket, és ügyeljen arra, hogy a függvényei a lehető legegyszerűbbek legyenek. Egy régi közismert informatikus közmondás szerint: „Embert barátjáról, informatikust forráskódjáról.”

6. Gyakorljon

Soha ne higgye, hogy mindent tud. Mindig van mit tanulni, sőt, az addig megtanultakat folyamatosan kell ismételni. A legtöbb webfejlesztő nem gyakorol. Ha valamit nagyon gyorsan és precízen szeretnénk csinálni, akkor az sok gyakorlást igényel. A gyakorlási feladatok lehetnek teljesen egyszerűek, vagy egészen bonyolultak. Lényeg az, hogy magától írja őket, mindenféle segítség igénybe vétele nélkül. Felejtse el a CTRL+C billentyűkombinációt.

7. Teszteljen alaposan

Gyakori mondat a webfejlesztők körében, hogy kész ez a modul. Valóban? Az nem elég, ha minden fontos kódsor a helyén van, és úgy érzi, hogy ennél többet már nem lehet hozzátenni. Tesztelni is kell. Nagyon fontos az elfogadási és egységtesztek elkészítése, mert általuk kiszűrhetőek a legalattomosabb hibák is. Kiegészítő megoldásként hasznos lehet egy harmadik fél bevonása, aki függetlenként teszteli a kódot. Értékes információkat kaphat tőle a kód hatékonyabbá, illetve felhasználóbarátabbá tételére. Több szem többet lát.

„A tervező nem akkor tudja, hogy tökéleteset alkotott, ha már nincs mit hozzátenni, hanem ha nincs mit elvenni.”
(Antoine de Saint-Exupéry)

8. Ne legyen makacs

Merjen segítséget kérni, vagy ha ideje engedi, másoknak is segíteni. Ha valaki felajánlja, hogy segít, legyen hálás, hiszen ha olyan ember segít, akinek az adott témában több tapasztalata van, akkor hamarabb végez a feladatával, és a munka minőségének színvonala is emelkedni fog. Ugyanilyen fontos, hogy ha más kér segítséget, akkor egy jó webfejlesztő önzetlenül és a legjobb tudásával segítsen.

9. Ha fáradt, akkor pihenjen

A programozás nagyon komoly munka, hosszú távú összpontosítást igényel. Ha úgy érzi, hogy nincs ötlete, vagy csak vergődik a kód felett, akkor abba kell hagyni a programozást. Ilyenkor más tevékenység után kell nézni, amely nem igényel agyi munkát. A fáradt aggyal született kódok bizonyítottan rosszabb hatékonyságúak, és általában a kód újraírásával végződnek.

10. A megrendelői igényeket és érdekeket tartsa tiszteletben

Az egyik legfontosabb feladat. Az elégedett ügyfélnél jobb nincs. Az esetek többségében az ügyfelek nem tartanak lépést a trendekkel. Ügyeljen arra, hogy mindig pontosan mérje fel a felhasználói igényeket, és ha módja van rá, olyan útra terelje a projektet, amely modern és a megrendelő érdekeit szolgálja, még akkor is, ha ezért harcolnia kell.

Kapcsolódó kulcsszavak

# webfejlesztés

# hasznos tippek

# webfejlesztő

Kapcsolódó híreink

Leggyakoribb megrendelői tévedések

Leggyakoribb megrendelői tévedések

Talán elsőre furán hangzik, de bizony a megrendelő is követhet el hibákat. A legtöbb esetben a weblapkészítés során a programozó csak javaslatokat tesz, de a döntő szót mindig a megrendelő mondja ki.

Mire jó az ingyenes weboldalkészítés?

Mire jó az ingyenes weboldalkészítés?

Ma már rengeteg ingyenes weboldalkészítési lehetőség van az interneten. Első hallásra nagyon vonzónak hangzik az ötlet, de egy ingyenes weboldal használatának számos rejtett hátránya van.

Mi kell az igazán sikeres honlaphoz?

Mi kell az igazán sikeres honlaphoz?

Számtalan kutatás és elemzés látott napvilágot a múltban arról, hogy tulajdonképpen milyen is egy igazán sikeres honlap, ami nemcsak hasznos, hanem ezen felül pénzt is hoz tulajdonosának.

Kapcsolódó szolgáltatások

Egyedi weboldal készítés

Egyetlen vállalat, sőt még a legkisebb vállalkozás sem számíthat igazi sikerekre egy jól megtervezett weblap nélkül. A weboldalkészítés fontos minden vállalkozás életében ahhoz, hogy az online világban érvényesülni tudjon.

Tovább »

Egyedi webáruház készítés

Az online jelenlét nélkülözhetetlen minden vállalkozás számára, mert csak így tudja hatékonyan növelni forgalmát. A webáruház készítés célja az értékesítés és a forgalom növelése.

Tovább »

Üzenjen nekünk!

Kérdése van? Információra van szüksége? Kérjük, adja meg elérhetőségeit és érdeklődése célját! Hamarosan keresni fogjuk.

*Elfogadom az oldal szerződési feltételeiben és az adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat.

Központi iroda: 2800 Tatabánya, Ifjúság utca 20.
Ügyfélfogadási idő: Hétfőtől péntekig: 08:00-16:00
Online elérhetőség: info@reelweb.hu
Telefonos elérhetőség: +36 70 410 1763